MMI

Mikor válaszuk a szerver hosting megoldást és mire figyeljünk oda?

A szerver hoszting szolgáltatás ideális megoldás a növekvő KKV-k számára.

Amennyiben olyan közép- vagy nagyvállalkozásunk van, amely már képes kitermelni a saját szerver(ek) megvételének költségeit, érdemes független szerver hoszting szolgáltatást igénybe venni valamelyik professzionális szerver hoszting szolgáltatást nyújtó cégnél, például a Doclernetnél.

Kiváltképpen akkor, ha nem szeretnénk, vagy nem tudjuk külön biztosítani a szerverek tárolásához szükséges helyszínt, továbbá nem szeretnénk növelni a rezsinket az üzemeltetéssel járó költségekkel. Pláne akkor, ha nem tudjuk vagy akarjuk az ehhez szükséges szakember munkabérét kifizetni.

Valójában ez egy köztes megoldás. Általában középméretű vállalkozásoknak ideális. Egy szervert elméleti és gyakorlati síkon el lehet helyezni egy kisebb méretű, légkondicionálóval ellátott szobában vagy tárolóban is, de sajnos ez még valószínűleg kevés lesz a zavartalan és sikeres működéshez.

Akkor járunk a legjobban, ha rendelkezésünkre áll 2-3 olyan informatikus szakember, akik a zavartalan és leállásmentes működést biztosítani tudják a szerverünk számára.  Amennyiben nem szeretnénk ezekkel és ezekhez hasonló dolgokkal kalkulálni vállalkozásunkban, jobban tesszük, ha menedzselt szerver hosting szolgáltatást veszünk igénybe, ezzel levéve vállunkról a szerver karbantartás és üzemeltetés terheit.

Havi tisztes összegekért így nem csak folyamatos hozzáférést, megfelelő sávszélességet, technikai segítségnyújtást, tiszta és pormentes, továbbá hűtött környezetet biztosítanak a szerverünk számára, hanem biztonsági szolgáltatásokat is (tűzfalak, biztonsági adatmentés, stb.) kapunk.

A szünetmentes áramellátás is nagyon fontos érv még amellett, hogy külső szolgáltatónál helyezzünk el a szervereinket. Ezek a cégek kifejezetten sokat költenek a tartalék áramforrás biztosítására, hogy a szerverüzemeltetés összeomlás nélkül működhessen.

De ezen felül valóban olyan szolgáltatásokat kapunk, mintha egy kisebb informatikus gárda dolgozna a kezünk alá. Ilyen szempontból tudjuk monitorozni az adatforgalmaink összes dimenzióját, külön tűzfal és VPN szolgáltatást vehetünk igénybe, a biztonsági mentés és a tűzfalak információbiztonsági áldását pedig már említettük.

Amennyiben dedikált szervert kérünk nem kell megosztoznunk a szerverünk erőforrásain másokkal sem. Így pedig tényleg azt a kapacitást élvezhetjük, amelyikért fizettünk, amikor kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb szervergépet. Persze egy csomó extrával  is töredék árat fizetünk ahhoz képest, mintha saját magunknak biztosítanánk ezeket a kondíciókat!

 

Vélemény, hozzászólás?