MMI

sport klima

Hogyan zajlik egy split klíma beszerelése?

A klímaberendezések minden korábbinál szélesebb választékban vannak jelen a piacon. Ennek megfelelően a választás sem egyszerű, és a laikus érdeklődőket igazi kihívás elé állíthatja az ideális típus megtalálása. De mégis minek függvényében érdemes egyik vagy másik klíma típus mellett letenni a voksot? Mire figyeljünk a vásárlás során?

Első körben azzal érdemes tisztában lenni, hogy milyen célra szeretnénk választani az eszközök közül. Nyilvánvaló, hogy a hűtés lényeges, de ha a megfelelő mellett döntünk, akkor az átmeneti, sőt, a téli hónapokban is kihasználhatjuk a készülék előnyeit. Napjainkban a leginkább népszerűnek a split klíma bizonyul, amely egy kültéri és egy beltéri egységből áll. A beltéri egység rendszerint kisebb, formatervezettebb, mint a hagyományos klímák. Ez kiemelt jelentőséggel bír a választásnál, hiszen a készülék rendszerint jól látható helyre lesz felszerelve, tehát hatással van a lakberendezési stílusra.

Mivel egy zárt rendszerben vezeti el a meleget a berendezés, így az nem tud visszaszökni a lakásba, s  optimális hatékonysággal alkalmazható. A split klíma legszembetűnőbb tulajdonsága, hogy egyszerre több helyszínt is lehet vele hűteni a lakásban (forrás: klimaszakaruhaz.hu).

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a klíma a fűtéshez nem áramot használ, hanem tulajdonképpen a hőszivattyúk működési elvén végzi feladatát. A hőt a környezetből nyeri, az áramot mindössze annak szállítására használja fel. Nem véletlen, hogy egyre többen használják ki a klímák kínálta lehetőségeket a hidegebb hónapokban is.

A split klíma elhelyezésekor is fontos szerep jut annak, hogy a zajszintet sikerüljön minimalizálni. A prémium színvonalú készülékek rendkívül csendesen működnek. A hálózati áramforrás biztosítása mellett az elhelyezéskor olyan szempontokat is érdemes figyelembe venni, mint a naptól és esőtől való védelem. Amennyiben műemlékvédelem alatt álló épületről van szó, úgy a vonatkozó jogszabályok ismerete is lényeges.

A korszerű készülékektől már nem csak a hőmérséklet szabályozását várhatjuk el, hanem azt is, hogy a levegő nedvességtartalmát is az optimális szintre állítsák be. A split klímák otthonokba, irodákba, üzletekbe és ipari létesítményekbe is ideális választásnak bizonyulnak.

Vélemény, hozzászólás?