MMI

ablak

Hogyan történik a műanyag ablakok beszerelése?

A műanyag ablakok beszerelése során fontos előszőr tisztázni, hogy újépítésű házba történik a műanyag ablak beépítése, avagy a meglévőket kell kicserélni. Új háznál egyszerűbb a helyzet, míg az utóbbi esetben az első munkafolyamat a bontás, amely háztípustól függően kisebb-nagyobb mértékű roncsolással jár, amelynek esetleges javítási idejét és költségét érdemes előre számításba venni. A műanyag ablakok beszerelésének első lépése a munkafelület előkészítése, itt gondolunk a mérésre, beállításra. Függetlenül attól, hogy új típusú házba vagy a meglévő ablakokat szeretnénk kicserélni a legfontosabb lépés a mérés, hiszen a pontos ablakméretek nélkül nem végezhető el zökkenőmentesen a munkálat.

A műanyag ablakok beszerelése nagy szakértelmet igényel, s mivel függönyt gyakrabban cserélünk, mint nyílászárót, érdemes minőségi terméket rendelni, s a megfelelően képzett, gyakorlott kezekre bízni a szerelést. A munkafolyamat lépéseit tekintve a szakemberek miután beállították a nyílászárót vízszintesre és függőlegesre, ékekkel fixálják, megakadályozva annak elmozdulását. Erre azért van szükség, mert a tokon keresztülmenő csavarral rögzítik a falba a nyílászárót, így oldva meg a rögzítést és a terhelésátadást.

A munkálat következő lépéseként a hézagokat purhabbal kell kitölteni. Ennek csak a szigetelésben van szerepe, nem szabad, hogy teherviselő elemként tekintsünk a purhabra. Miután a purhab kitöltötte a réseket, s megszilárdult, a keretbe bekerülnek a szárnyak, s amennyiben szükséges, a vasalatok állításával megtörténik a finomhangolás, hogy akadásmentesen, és a hő- és hangszigetelési feladatait is maximálisan ellátva lehessen kinyitni és bezárni a szárnyakat.

Vélemény, hozzászólás?