MMI

Adóoptimalizálásról röviden és lényegre törően

Mai kifejezéssel adóoptimalizálásnak nevezzük azon tevékenységeket, ahol a szakértő tanácsokkal lát el egy vállalkozást adózásával kapcsolatosan. Kétféle képpen lehet adóoptimalizálást alkalmazni vállalkozásoknál. Az egyik, hogy a már meglévő cégeknél átnézik az aktuális működéssel kapcsolatos adatokat és megkeresik azon helyeket, ahol lehetséges még spórolni az adón, hogy kevesebb legyen a kiadás oldala. A másik adóoptimalizálási módszer (lehet kezdő vagy meglévő vállalkozás is) a jövőbeni terveit, ötleteit vizsgálja át, hogy azok (esetleges szerződés, kampány, együttműködés, stb), a lehető legkedvezőbb adózási formában jöjjenek létre.

A múltra visszamenőleg nem érdemes adóoptimalizálást kezdeményezni, (csak önellenőrzés miatt) mivel ha találunk is olyan tételt, amire kedvezményt lehetne érvényesíteni, sajnos a kedvezményeket visszamenőleg nem lehet érvényesíteni az adóhivatalnál. Az adóoptimalizálást adótanácsadó szakember tudja biztosítani a cégek számára, de vannak olyan könyvelők is, akik ezzel a szakképzettséggel is rendelkeznek és a könyveléssel együtt adóoptimalizálást is tud nyújtani ügyfelei részére.
Az adóoptimalizáló szakembernek minden gazdasági életet érintő törvényeket ismernie kell az adótörvények ismerete mellett. Jelenleg nagyon sok rendelet, törvény, EU-s határozatok bonyolítják a vállalkozások mindennapi tevékenységét. Ezek bonyolult kapcsolatainak ismeretére és előnyeiknek a kihasználására nyújt számunkra segítséget az adóoptimalizálással foglalkozó szakember.

Vélemény, hozzászólás?