MMI

Hol kaphatok tanácsot, hogy hol és milyen típusú tűzoltó készüléket szerezzek be?

Tűzoltó készülékek vásárlása és tanácsadás igénylése esetén több lehetőség is rendelkezésre áll:

 1. Tűzvédelmi szaküzletek: Tűzvédelmi szaküzletek széles választékban kínálják a tűzoltó készülékeket, és rendszerint szakértők dolgoznak ott, akik segítenek kiválasztani az igényeknek legmegfelelőbb típust és méretet. Itt megkapják az aktuális szabványoknak megfelelő, minőségi termékeket.
 2. Tűzvédelmi szakemberek és tanácsadók: Tűzvédelmi szakemberek vagy tanácsadók szintén segíthetnek abban, hogy meghatározzák az épület specifikus tűzvédelmi igényeit, és javaslatot tegyenek a megfelelő tűzoltó készülékek típusára és elhelyezésére.
 3. Online kereskedelem: Számos online kereskedőnél is beszerezhetők tűzoltó készülékek. Fontos azonban, hogy ilyenkor is figyeljünk a minőségre és az esetleges szabványoknak való megfelelésre.
 4. Tűzvédelmi társaságok és szervezetek: Tűzvédelmi társaságok és szervezetek gyakran nyújtanak tanácsadást és tájékoztatást a megfelelő tűzoltó készülékek kiválasztásában és telepítésében.

Fontos, hogy a tűzoltó készülékek kiválasztásakor figyelembe vegyük az adott épület specifikus tűzvédelmi igényeit és a helyi tűzvédelmi előírásokat. Emellett fontos az is, hogy a készülékeket a megfelelő módon telepítsük és karbantartsuk a biztonságos üzemeltetés érdekében.

A tűzoltó készülékek különböző típusai különböző célokra és tűzoltási helyzetekre vannak tervezve. Itt van néhány közismert típus és azok főbb jellemzői:

 1. Poroltók (tűzoltó porral működő készülékek):
  • A poroltók nagyon sokoldalúak és hatékonyak, mivel képesek eloltani az A, B és C típusú tüzeket (szilárd anyagok, folyadékok és gázok).
  • Könnyűek és könnyen kezelhetők, így gyakran használják otthonokban és kisebb üzletekben.
  • Megfelelőek gépek, járművek, konyhai és irodai tűzesetek oltására.
 2. Szén-dioxid (CO2) tűzoltókészülékek:
  • A CO2 tűzoltókészülékek főként elektromos tűzek oltására használatosak, mivel nem vezetik az elektromosságot és nem hagynak maradékot.
  • Jó választás lehet olyan helyiségekben, ahol értékes elektronikai berendezések találhatók, mint például számítógépterem, irodák stb.
 3. Vízsugárral működő készülékek:
  • A vízsugárral működő tűzoltók készülékek főként szilárd anyagok (A típus) tüzeinek oltására alkalmasak, de nem ajánlottak elektromos tüzek oltására.
  • Ezek általában könnyűek és könnyen kezelhetők, és gyakran használják közösségi területeken és ipari környezetben.
 4. Habsugárral működő készülékek:
  • A hab tűzoltó készülékek szilárd anyagok és folyadékok (A és B típus) tüzeinek oltására alkalmasak.
  • Alkalmazhatók például olajfinomítókban, vegyipari üzemekben és más helyeken, ahol gyúlékony folyadékok vannak jelen.
 5. Automata tűzoltó rendszerek:
  • Ezek az eszközök automatikusan működnek, amikor érzékelik a tűz jeleit, és általában nagyobb területek vagy speciális környezetek védelmére szolgálnak, például raktárakban, gépházakban stb.

Fontos megérteni, hogy melyik típusú tűzoltó készülék a legmegfelelőbb az adott helyzetben és tűzoltási igényekhez. Mindig fontos ellenőrizni az adott készülék specifikációit, hogy biztosak legyünk abban, hogy megfelel az adott helyzetben felmerülő tűzoltási igényeknek és a helyi tűzvédelmi előírásoknak.